Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

A legjobb II. Világháborús PC játékok.

~

Friss topikok

IndaFotó képek

Látogatók

Google PageRank

„Én nem tudok olcsó mézet előállítani. Jó mézet, azt tudok.” - Látogatás egy profi méhésznél

2010.08.11. 19:15 :: Szöszi_Attila

Hétvégén a méhészegyesülettel meglátogattunk egy profi méhészt, tőle származik a fenti idézet. 430 családdal méhészkedik rakodó rendszerű kaptárban. Termelés mellett mézpalackozással is foglalkozik, ennek kapcsán mondta a fenti mondatot, ami megragadt bennem. A nagyobb áruházak igénylik az olcsó mézet, amivel nem tud szolgálni, ezért szállít kisebb boltoknak főleg. Ismét el lehet gondolkodni, hogy mit művelnek a nagy áruházak, hipermarketek.

 

Hümm-hümm...

 

Ami érdekes volt nála, az a technológia. Ahogy elvárható egy nagyobb méhészetben, minimalizálva van a fizikai munka, mindent igyekeznek gépesíteni. Volt hűtőház a viasznak, kereteknek, láttam igen nagy hangárszerű raktárt, egy elég komoly rakodórámpát (betonból volt persze), és „mézszárítóval is felszerelt pergetőhelységet. Az utóbbi alkalmatosságra azért van szükség, mert idén nagyon híg lett az akácméz. Ez a cucc, 34 °C-os levegővel fújja a mézet, így a fölösleges víz elpárolog – sűrűbb lesz → nő a minősége. (kép)

 

 

A mézet, és az etetőanyagot egyaránt szivattyúrendszerekkel juttatják egyik helyről a másikra. A pergető alól is csövek viszik a mézet a helyükre, igen jó dolog.

 Rámpa:

Mindenkinek erősen ajánlom, hogy szervezett túra keretein belül menjen el egy ilyen bemutatóméhészetbe, és hallgassa meg a gazda előadását. Rengeteg hasznos gyakorlati tanácsot mondott, ami mögött évtizedek tapasztalatai vannak. Ha van rá alkalmatok, ne hagyjátok ki, megéri.

 

 

4 komment

Címkék: bemutató technológia méhészet méhészkedés

A bejegyzés trackback címe:

https://szoszi-attila.blog.hu/api/trackback/id/tr922215329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G. András 2010.08.24. 20:55:46

Szia! Nekem olyan kérdésem lenne ,hogy mikor érdemes a méhészkedést elkezdeni(hónap)?,és abban a hónapban kb mennyibe kerül egy család?,és az igaz ,hogy ha valaki elkezdi akkor érdemes egy tapasztalt méhésznél egy évet eltölteni?Te hány éve méhészkedsz?
előre is köszi!tetszik a a blog!grat hozzá!nagyon jó ötlet!

Szöszi_Attila 2010.08.25. 14:26:57

@G. András:

Akácvirágzás előtt drágák a méhcsaládok, viszont már abban az évben profitot termelnek. Áprilisban vagy május elején mindenképp költségesebb a vásárlás, nyár közepén, vagy augusztusban már olcsóbb, viszont a te felelősséged lesz szakszerűen beteleltetni a méheket. Átlagban 20 e ft körül van egy méhcsalád, kaptár 15 e ft, tól-függ milyet veszel, használtat/újat, rakodót/fekvőt, (apróhirdetésben 7-8 e ft-ért is szokott lenni használható kaptár).

Az én véleményem az, hogy akác utáni rajokkal érdemes kezdeni, mert azok olcsóbbak és fiatal anyával nagyon intenzíven fejlődnek, építenek, ha elég gondot fordítasz rájuk, nem nehéz felkészíteni őket télére.
***
Érdemes eltölteni egy évet, igen. Úgy érdemes, hogy megbeszéled az adott méhésszel, hogy a munkálatokhoz mész segíteni, (van akivel meg is lehet egyezni, hogy munkabérbe ad neked rajokat)

tavaszi vizsgálat, etetések, anyazárás, atkairtás, pergetések, vándorlás, telelési előkészületek stb. Mindezek közben beszélgettek, konkrétan látod mit kell csinálni, te is aktívan csinálod. Ez így helyes, és hatásos.
***
10 éve méhészkedünk, én aktívan 6 éve asszisztálok apámnak mindenben.

Köszönöm a visszajelzésedet, örülök, hogy érdemes írnom a blogot. Szívesen válaszolok a jövőben is bármilyen kérdésre!

Henge 2010.09.13. 20:43:41

Szia Attila!
Építészhallgató vagyok, és idén méhészetet kell terveznem. Tudnál-e tanácsot adni, mik az alapvető dolgok, amire érdemes figyelnem, és miből induljak ki a tervezés elején. Vagyis milyen szerinted a jó méhészet {méhtartás+mézfeldolgozás}.
Ezzel kapcsolatban le tudnád írni, melyik méhészetben voltál, hogy utána nézhessek, vagy esetleg meglátogathassam?
Ami még hatalmas segítség lenne, ha tudnál mondani, vagy mutatni ideális kialakítású méhészetet {akár nem Magyarországról}, vagy az is segítene, ha tanácsot tudnál adni, hogyan keressek ilyet.

Előre is köszönöm a segítséget, és sok sikert a bloghoz.

Szöszi_Attila 2010.09.13. 22:51:44

@Henge: Helló!

Felkeresheted a post-ban említett méhészt, elvileg fogadnia kell valamikor:

www.omme.hu/portal/index.php?option=com_content&task=view&id=116&Itemid=143

Az ő a méhészete Solt városában található és ugye mérföldekkel előttünk jár szóval az "ipari méhészkedésről" többet tud mint én.

Válaszolok a kérdéseidre, csak írj egy mail-címet, mert ide elég hosszú lenne.

Üdv.:
Attila
süti beállítások módosítása