Naptár

május 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

A legjobb II. Világháborús PC játékok.

~

Friss topikok

IndaFotó képek

Látogatók

Google PageRank

Kaptárkészítés házilag 2. rész

2010.08.25. 14:29 :: Szöszi_Attila

Jelenleg az etetés vége felé járunk, erről korábbi írásban lehet tájékozódni. 1:1-es cukorszörpöt alkalmazunk mint mindig.

 

Az etetés az esti órákban végzendő, a napi tevékenység ezért kibővül a kaptárkészítéssel. Egy két új megoldást láthattok a képeken. A lőszeresláda jelenti az alapanyag nagy részét, a kaptár teteje most újrahasznosított szekrényajtóból készül. Nyitott szemmel kell járni, sok mindent fel lehet használni – ha látunk egy régi bútort, gondolkozzunk egy kicsit asztalos fejjel. Ezeket a szekrényeket valakik leselejtezték és potom pénzért meg tudtuk szerezni őket. A gazdasági helyzet miatt nagyon minimális pénzből hozzuk ki a kaptárt, sok megoldás inkább csak szükségből van úgy ahogy van. A tetőre pl. nem lemezt rakunk most, hanem PVC padlót. 1-2 évig ki kell neki bírni, amíg nem rakunk rá lemezt. Ugyan ez a helyzet a keretfedő szitákkal, mert azok konkrétan most nincsenek. Helyettük alkalmazzuk a furnérlemezeket, a képen látható módon. Így is megteszi jelenleg.

 

Másik érdekesség a kaptár kétfelé választása. A fehér műanyag nem más, mint kábelcsatorna, (10mm -es), ebbe jól illeszkedik a 8mm vastag OSB lap. Bármikor ki lehet húzni, ha egyesíteni akarnánk a két családot.

 

2 komment

Címkék: kép fénykép házilag kaptár osb nb méhészkedés kaptárkészítés lőszeresláda

„Én nem tudok olcsó mézet előállítani. Jó mézet, azt tudok.” - Látogatás egy profi méhésznél

2010.08.11. 19:15 :: Szöszi_Attila

Hétvégén a méhészegyesülettel meglátogattunk egy profi méhészt, tőle származik a fenti idézet. 430 családdal méhészkedik rakodó rendszerű kaptárban. Termelés mellett mézpalackozással is foglalkozik, ennek kapcsán mondta a fenti mondatot, ami megragadt bennem. A nagyobb áruházak igénylik az olcsó mézet, amivel nem tud szolgálni, ezért szállít kisebb boltoknak főleg. Ismét el lehet gondolkodni, hogy mit művelnek a nagy áruházak, hipermarketek.

 

Hümm-hümm...

 

Ami érdekes volt nála, az a technológia. Ahogy elvárható egy nagyobb méhészetben, minimalizálva van a fizikai munka, mindent igyekeznek gépesíteni. Volt hűtőház a viasznak, kereteknek, láttam igen nagy hangárszerű raktárt, egy elég komoly rakodórámpát (betonból volt persze), és „mézszárítóval is felszerelt pergetőhelységet. Az utóbbi alkalmatosságra azért van szükség, mert idén nagyon híg lett az akácméz. Ez a cucc, 34 °C-os levegővel fújja a mézet, így a fölösleges víz elpárolog – sűrűbb lesz → nő a minősége. (kép)

 

 

A mézet, és az etetőanyagot egyaránt szivattyúrendszerekkel juttatják egyik helyről a másikra. A pergető alól is csövek viszik a mézet a helyükre, igen jó dolog.

 Rámpa:

Mindenkinek erősen ajánlom, hogy szervezett túra keretein belül menjen el egy ilyen bemutatóméhészetbe, és hallgassa meg a gazda előadását. Rengeteg hasznos gyakorlati tanácsot mondott, ami mögött évtizedek tapasztalatai vannak. Ha van rá alkalmatok, ne hagyjátok ki, megéri.

 

 

4 komment

Címkék: bemutató technológia méhészet méhészkedés