Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

A legjobb II. Világháborús PC játékok.

~

Friss topikok

IndaFotó képek

Látogatók

Google PageRank

Az a rengeteg meló...

2008.06.10. 01:12 :: Szöszi_Attila

Jó régen nem írtam ide semmit, gondolom nem olyan sokan vették ezt rossznéven. Elég elfoglalt voltam az elmult közel egy hónapban, sok volt és még most is sok a tennivaló a méheknél. Megtörtént az év egyik fénypontja - a mézelvétel (pergetés). Szerencsénkre nekünk kedvezett az időjárás idén: kellő mennyiségű csapadék, semmi fagy, 20 C körüli hőméréséklet. Volt is nektár az akácvirágokban, a kb 80. darab kaptárból 2,6 tonna akácmézet sikerült elvenni. Fáj is a könyököm meg a térdem a cipekedéstől, meg az emelgetéstől.
















(ha kinyitunk egy NB kaptárat és közelebbről belekukkantunk, ezt (is) láthatjuk)



Érdemes megemlíteni, hogy ez az esemény mindíg vizsgaidőszakban van, és néha nehéz
kettészakadnom, ha arról van szó. Eddig sikeresen megoldottam mindent, remélem ezután
sem lesz másképp.







(Méhészetünk egy része, hanyagul szétszórt kiskaptárakkal az előtérben)


(Egy aktív méhanya, méhkirálynő, kinek melyik tetszik. :D Remélem felismeritek)

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szoszi-attila.blog.hu/api/trackback/id/tr45512298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exer · http://exer.110mb.com 2008.06.11. 23:45:40

Én nem látom, melyik az anya. Megtennéd, hogy a képet kicsit megszerkeszted, és valami pirossal, vagy akárhogy bekeretezed a hölgyet? Nézem itt, mint nagyon, de nem látom rajta a pöttyöt sem (ha jól emlékszem, meg kellene jelölni valahogy, de nem vagyok tuti benne).

Amúgy miért nem álltak le módszeresen szerteszét csípni? Nem kívánom neked, csak kíváncsi vagyok.

Szöszi_Attila 2008.06.12. 00:51:30

Remélem így már jobban kivehető, kicsivel hosszabb meg nagyobb a potroha mint a dolgozónak.

Jól tudod, elvileg meg kellene jelölni egy spec. tollal a tor részét az anyának - minden évben más színnel(piros, zöld, kék, fehér, sárga), idén a piros szín a soros.Funkciója, hogy hamarabb megtalálhatóak az anyák, és erről lehet tudni hány évesek, ha meghaladják a 2 éves kort elvileg cserélni kéne őket. Ezt mi a természetre bízzuk,(magyarul lusták vagyunk anyát jelölni) ha akarják leváltják az anyát maguktól ha nincsenek vele megelégedve(nem petézik eleget).

Az itt honos méh (krajnai) általában elég nyugodt jószág, ha rendesen bánnak vele nem támad (nem rúgdosod a kaptárakat, nem csápolsz). Persze van olyan hogy mindegy mit csinálsz szétszúrják a segged, akkor egyetlen dolgot lehet tenni: futni amilyen gyorsan csak bírsz. :D Ez akkor van ha rossz az idő, nincs elegendő hordás, vagy ha épp olyan kedvük van.

exer · http://exer.110mb.com 2008.06.12. 23:26:40

Á, így már látható a mami. Infót kösz :) mindig tanul az ember valamit.

Ez a "ha épp olyan kedvük van" rész elbizonytalanított :D Egy-két szúrás is kellemetlen, 10-15+ már kifejezetten aggasztó lehet.

És, ööö, az okés, hogy a méhek nem indítanak vendettát a kétlábú mézlopó jószágok ellen - de vajon miért nem?

Szöszi_Attila 2008.06.13. 11:20:19

Ha ún. főhordás van, pl. sok az akácvirág, akkor egyszerűen nem foglalkoznak egyébbel, csak hordják és érlelik a nektárt. Ezt a helyzetet használjuk ki. 2 hétig virágzik az akác, és amikor az első héten tele van a kaptár méztere, kiszedjük a mézet(pergetünk) és várunk míg ismét telerakják, majd galád módon megint elvesszük amijük van.
Ekkor jön a keményebb része. A második pergetésnél már nincs annyi akácvirág, így van idejük azzal foglalkozni hogy ki basztatja őket. Ebben az esetben csak kesztyűben, overall ban tudunk dolgozni, mert másodpercenként szúrna meg 5-6, amint észreveszik a mozgó kezemet a nyitott kaptár fölött felhőszerűen repülnek a kesztyűnek és azonnal szúrnak.

Nem szeretik a betolakodókat, akármilyen más rovar (beleértve más családból származó méheket, kivéve ha élelmet hoznak magukkal) belép a röpnyíláson azonnal elkezdik húzgálni, meg ledöfni.

Szoktak egymástól is rabolni, ha ínséges idők vannak, a gyengébb családoktól kihordják a mézet, de előbb kinyírják a dolgozók többségét. A lerablott család valószínű hogy elpusztul.

Nade már elég sok a betű, nem célom untatni senkit. XD

exer · http://exer.110mb.com 2008.06.14. 00:47:11

Akkor nem kéne nekik valami cukrot, vagy ilyesmit kitenni?

A méhek ezek szerint kamikazék. Úgy tudom, az első szúrásba (ha célt ér) beledöglenek.

Szó sincs untatásról ;) Ha unnám, nem kérdezném :)

sepu · http://sepu.blog.hu/ 2008.06.15. 12:59:59

A nagybátyám is méhészkedik, szeretem a méhészeket!! ;)
Mindig (ált. mindig), nyugis, kedves emberek! :)

Szöszi_Attila 2008.06.15. 21:06:07

Azért nem veszünk el tőlük minden mozdíthatót. :) Marad nekik annyi, hogy a következő virágzásig, ami nálunk a selyemkóró, kibírják. Etetni ősszel + tavasszal kell cukorszörppel, lepénnyel.

Beledöglenek a szúrásba, mert fűrészes a fullánkjuk, bőrből nem tudják kihúzni, eredetileg csak ellenszenves rovarokat tesznek hidegre vele. Kevesen tudják, hogy a méhanya többször is képes lenne szúrni meg nagyobbat is, de valamiért nem teszi.
-
No, én sem vagyok egy kapkodó idegbeteg XD
süti beállítások módosítása