Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

A legjobb II. Világháborús PC játékok.

~

Friss topikok

IndaFotó képek

Látogatók

Google PageRank

Pergetés 2009/1

2009.05.20. 18:04 :: Szöszi_Attila

Eljött az aratás ideje a méhészetben. Kaptárainkban már elegendő mennyiségű akácméz gyűlt össze a pergetéshez. (Hallottam már pörgetésnek is, de mi nem vagyunk sznobok).

A folyamathoz szükség van a következőkre:

1. Pergető: Széles, hordó szerű alkalmatosság, ami a centrifuga elvén eltávolítja a mézet a lépekből. A képen egy elektormos/manuális pergető látható. Az elektronikát leszámítva nagyon hasonlót használunk.

A pergetők különbözhetnek méretben (2-3-4-8 sok keretes), meghajtás módjában, és abban, hogy milyen helyzetben állnak benne a lépek. (sugaras, nem sugaras). A sugarasnak az lehet az előnye, hogy nem kell megfordítani a lépeket, csak a forgás irányát megváltoztatni, amikor a lép egyik oldalából már kicsapódott a méz.

 

 

2. Sejtnyitó eszköz: A méhek, amikor összegyűjtik a nektárt, azt mézzé érlelik és amikor a méz már 100% érett, a lép sejtjeit lefedik egy vékony viaszréteggel. Ezt a viaszréteget kell finoman eltávolítani egy erre alkalmas fedelezővillával (kép), fedelezőkéssel vagy ipari méretben fedelező géppel.

Ide tartozik még, hogy a fedelezést egy ún. fedelező állványon kell elvégezni. Ez egy asztalra helyezhető állvány, amire rá lehet támasztani a lépeket, amíg fedelezünk. Úgy van kialakítva, hogy a folyamat közben elcsorgó méz összegyűlik egy tálcán, és a leszedett viaszt a dolgozó egy középen elhelyezkedő dobozba kaparhatja. Később a viasz újrahasznosítása miatt ez is fontos.

 

3. Méhek eltávolítása: A méheknek nincs maradásuk a kereteken pergetés idején. Többféleképpen történhet a dolog:

  • Lesöprés: Nagyapáink módszere, sokan használják - mi is. Fárasztó ezzel a munka. Kipakoljuk a méztérből a kereteket egy kerettartó állványra, a kaptár mellé. Visszateszünk a kaptárba üres kereteket, középen kihagyva kb 5 keretnyi helyet. A kihagyott rés azért kell mert a méhekkel borított kereteket egyesével oda becsúsztatva határozottan megrázzuk, így méheink nagy része le fog esni a kaptár aljára. A kereten maradt egyedeket egy lószőr kefe (kép) segítségével visszasöpörjük a kaptárba.A megtisztított keret belekerül egy ládába, amit elszállítunk fedelezésre.

 

  • Lefújó cucc: A cél itt is ugyan az, méhek vissza a kaptárba. Ezt végezhetik akár egy hűtőszekrény szerű tologatható géppel, ill. motoros hátipermetezővel is. Az előbbinél a lefújt méhek egy dobozba kerülnek, így csak vissza kell őket önteni a kaptárba. Egyszerűbb, gyorsabb, kényelmesebb. Aki rakodókaptárral dolgozik, annak  egyszerűbb a pergetés, mint nekünk a fekvővel. A rakodó egymásra pakolt alacsony, nyitott aljú fiókokból áll. Az ilyen fiókokat csak leveszik, hozzák a porszívócsövet, kifújják a méheket, és visszahelyeznek egy üres keretekkel teli fiókot. Illusztráció itt.

 

(Folyt.köv)

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: 2009 pergetés akác méhészet méhészkedés akácméz

A bejegyzés trackback címe:

https://szoszi-attila.blog.hu/api/trackback/id/tr671133912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása