Ha aggódunk a méhcsaládok élelmezése miatt ebben az időszakban, dönthetünk úgy, hogy megetetjük őket cukorlepénnyel. Kicsit ellentmondásos dolog felnyitni ilyen időben a kaptárt, mert a szakirodalom azt mondja, hogy 15 C fok alatt nem szabad ilyet tenni.
Azért azt tudni kell, hogy nem félórára van kinyitva a kaptár, hanem 2 másodpercre, amíg a cukorlepény a keretek tetejére nem kerül, ez alatt az idő alatt nem pusztulnak el, ráadásul kapnak extra kaját. Ketten hajtjuk végre a műveletet, az egyik ember felbontja a szigetelést, a másik egy mozdulattal rádobja a cukorlepényt a keretekre, úgy, hogy az lehetőleg a telelőfürt fölött legyen, ezután a másik azonnal visszazárja a kaptárt. Mi már vagy 5-6 éve csinálunk ilyesmit, és egész jók a túlélési arányok.
A cukorlepényt igen egyszerű elkészíteni: 1kg cukor, 0,2 liter víz. (Tehetünk 10 kg cukorhoz 1 kg mézet is, jobb tőle az egész cucc állaga.) Ezeket összekeverjük és felforraljuk. Megvárjuk míg olyan szinten lehűl, hogy nem égeti a kezünket, és 5-600 grammos adagokat nylon zacskóba töltünk. Akkor csináltuk jól, ha kb 2-2,5cm vastag párnákat kapunk, ezeket sík felületre fektetjük (asztal:). Ha már kihűltek, egész fehér színűek lesznek, és meg is keményednek kicsit. Mielőtt a kaptárba kerülnének az egyik oldaláról le kell hámozni a nylont és a hámozott oldalával lefelé rá kell fektetni a keretekre.
Ha így folyik a szirup, zárjuk el a gázt, és hagyjuk hűlni. Főzés közben gyakran kell kevergetni, hogy ne legyen csomós.
Aki fél nyitogatni ilyenkor a kaptárt, az jegyezze meg a receptet és csinálja meg tavasszal, akkor is hasznos.