Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

A legjobb II. Világháborús PC játékok.

~

Friss topikok

IndaFotó képek

Látogatók

Google PageRank

Az egyesítés

2009.05.12. 00:47 :: Szöszi_Attila

Pofon egyszerű dologról van szó, csak megfelelő időben kell csinálni. Amit leírok, csak egy alternatív módszer, nekem bevált de lehet másképp is csinálni. Ez amolyan ki mire esküszik dolog.

Az alap az, hogy kiválasztjuk melyik két családot szeretnénk egyesíteni. Az egyikből kivesszük az anyát és tetszés szerint vagy elpusztítjuk vagy eltesszük tartalékba, egy anyanevelő kaptárba (3-4 db NB keret fér egy ilyenbe). Ha például látjuk, hogy az anya fiatal, szépen petézik, nagy, akkor érdemes tartalékba helyezni.

Eztán annyi a dolgunk, hogy a másik családot hozzápakoljuk a meganyátlanított családhoz. Itt vigyázni kell a következőkre:

  • Különböző családból származó méhek agresszívan viselkedhetnek egymással ha csak úgy összeengedjük őket. Minden anya kicsit különböző illatú feromonnal rendelkezik, amit a dolgozók is magukon viselnek, így alkotnak külön kolóniát.

 

  • A kaptáron belül ne közvetlen az anyátlan család mellé pakoljuk az "idegen" kereteket. Érdemes két mézes keretet a méhek közé tenni. Az általunk használt fekvőkaptár esetében megoldás lehet az anyarácsra helyezett, tűvel több helyen átszurkált újságpapír is, amit a méhek elrágnak. Mire végeznek a papír átrágásával megszokják egymást.

 

  • Ha bőséges hordás idején csinájuk mindezt, nagyobb az esély hogy sikeres lesz az egyesítés.

Tipp

Készítsünk 2 liter cukorszörpöt, adjunk hozzá 2-3 csomag vaníliás cukrot. Ezt az illatos, édes löttyöt beletölthetjük egy pumpás kézipermetezőbe*, és a művelet előtt, után bepermetezzük a méheket az elkészített oldattal. Ezzel azt érjük el, hogy hirtelen az égből pottyant finomsággal foglalkoznak, egymásról is lenyalogatják, egyszóval ez is nagyban elősegíti azt, hogy megszokják egymást.

*(SEMMIKÉPP SEM üres ablaktisztítós "permetezőbe", nem kell magyarázni miért :D van a teszkóban rendes tiszta cucc, amivel a szobanövényeket fújkálják)

2 komment

Címkék: méhészet egyesítés méhészkedés

A bejegyzés trackback címe:

https://szoszi-attila.blog.hu/api/trackback/id/tr261116261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

edraven 2009.05.12. 03:06:58

A cukorszörp pontosan milyen arányban van? kell még valami abba cukron meg vizen kívül? Érdekes lehet figyelni, ahogy megszokják egymást.

Szöszi_Attila 2009.05.12. 09:01:47

1/2 kg cukrot szokok 2 liter vízhez tenni, plusz 3 csomag jobb minőségű vaníliás cukrot. Teszkós is jó, ha nincs más, de a Doktor 5ker erősebben illatozik.

Annyi figyelhető meg, hogy azonnal félbehagynak mindent, csak azzal foglalkoznak hogy eltüntessék a kaját.
süti beállítások módosítása